29 nov 2021

Kies een antistress-app en blijf de hele dag zen!

Angst, piekeren, slaapproblemen... Misschien helpt een antistress-app, vol functies die ontworpen zijn om je welzijn te verbeteren, wel om alles los te laten? Ontdek hoe zo’n app je kan helpen beter om te gaan met stress in je dagelijkse leven.

Waarvoor dient een antistress-app?

Kinderen, relatie, werk, financiën, het klimaat, corona, ... Het dagelijkse leven in de 21ste eeuw bevat veel bronnen van stress. Het is niet alleen onze geestelijke gezondheid die eronder lijdt. Op lange termijn tast chronische stress het cardiovasculaire systeem aan, met een verhoogd risico op hoge bloeddruk, aderverkalking en hartaanvallen[1].

Tegenwoordig zijn er verschillende apps beschikbaar op smartphones en tablets om je te helpen je stress onder controle te houden. Of je nu tijdelijk onder druk staat of snel angstig wordt, een antistress-app kan je helpen je mentaal welzijn te bewaren. De meditatie-app blijft een klassieker, maar er zijn veel nieuwe apps bijgekomen.

 

Enkele cijfers over de mentale gezondheid van de Belgen:

  • Ongeveer 1 op de 10 mensen (11%) vertoont symptomen van een angststoornis[2].
  • 21% van de Belgen lijdt aan ernstige stress op het werk[3].
  • Stress wordt ervaren als het eerste symptoom (28,7%) van mentale onrust[4].
  • Bijna een op de vier werknemers in België klaagt regelmatig over spierspanning als gevolg van een hoge werkdruk, terwijl anderen last hebben van slapeloosheid of darmklachten hebben (14,5%). Maar volgens dezelfde studie zijn de gevolgen ook en vooral psychologisch, aangezien meer dan één op de tien werknemers angstig, prikkelbaar of gevoeliger is[5]. [DV1] 
  • Geschat wordt dat 8% van de ouders aan een parentale burn-out lijdt. België is een van de landen die het meest door dit verschijnsel wordt getroffen[6].

 

Welke app kies je om kalm te blijven?

Beter omgaan met stress is een dagelijkse uitdaging. Een burn-out, of dat nu professioneel of privé is, is vandaag de dag een reële bedreiging. En aangezien we weten dat stress op het werk het risico op een hartaanval met 23% verhoogt[7], is voorkomen beter dan genezen. Een mindfulness-app of antistress-app zoals Zen of Sanvello kunnen je helpen een beetje rust te vinden tijdens een drukke dag.

 

Zen: Relax, Meditate & Sleep: de Rolls-Royce onder de mindfulness-apps

Hoe werkt het? De relaxatie-app biedt een reeks meditaties aangepast aan alle dagelijkse situaties: concentratie, angst, slapeloosheid, enz.

Pluspunt: het dagboek waarin je kunt aanduiden hoe je je voelt. Zo kun je je gemoedstoestand dagelijks in de gaten houden.

Minpunt: deze meditatie-app is niet helemaal gratis. Sommige functionaliteiten zijn betalend.

 

Sanvello: een heel complete antistress-app

Hoe werkt het? Door middel van een voorafgaande test van je stresstoestand, krijg je toegang tot programma’s met zelfzorg op maat, coaching of therapie.

Pluspunt: de mogelijkheid om inspirerende citaten uit te wisselen met andere gebruikers, en mekaar aan te moedigen.

Minpunt: de meeste audiofragmenten en filmpjes zijn in het Engels.

 

My Possible Self: om je angsten te overwinnen

Angststoornissen kunnen het zelfvertrouwen en de zelfontplooiing van wie er aan lijdt, zwaar beïnvloeden. In sommige gevallen zijn gedrags- en cognitieve therapieën nodig. Als preventieve maatregel kan een antistress-app soms een verschil maken. De app My Possible Self, ontworpen in samenwerking met artsen en professionals in de geestelijke gezondheidszorg, is als een therapeut die 24 uur per dag beschikbaar is.

Hoe werkt het? My Possible Self is een ontspanningsapp die verschillende pedagogische hulpmiddelen (dagboeken, citaten, oefeningen) samenbrengt om je te helpen in alle rust en vol vertrouwen je levensdoelen te bereiken.

Pluspunt: de SOS-knop die je in geval van een ernstige crisis doorverbindt met de hulpdiensten.

Minpunt: de premiumversie van deze app was gratis tijdens de uitbraak van het coronavirus, maar is ondertussen betalend geworden.

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

 


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12011786/

[2] https://his.wiv-isp.be/fr/Documents%20partages/MH_FR_2018.pdf

[3] https://prevent.be/thema/stress

[4] https://his.wiv-isp.be/fr/Documents%20partages/MH_FR_2018.pdf

[5] https://restonssolidaires.be/les-chiffres-du-stress-au-travail/

[6] https://link.springer.com/article/10.1007/s42761-020-00028-4

[7] https://presse.inserm.fr/stress-au-travail-et-infarctus-un-lien-confirme/3709/#:~:text=Si%20l'on%20%C3%A9tudie%20la,les%20200%20000%20individus%20sont