DKV-agent Brussel Intermédiaire en assurances Agent lié INFOCONSEILASSURANCE SPRL | +32 (0)2/7795550

Blog

Basistips voor een gezond eetpatroon

Volgens de WHO betekent gezonde voeding niet dat we bepaalde voedingscategorieën helemaal moeten uitsluiten, want ze zijn allemaal in meer of mindere mate nodig voor ons lichaam.

Een ongezond en onevenwichtig dieet houdt heel wat risico's in. Het is dan ook belangrijk zorg te besteden aan je voeding. Daarom willen we een aantal tips meegeven voor een gezond en verzorgd dieet.

1. Eet ten minste 5 porties groenten en fruit

Deze voedingsmiddelen helpen hart- en vaatziekten, bepaalde types kanker en hersenbloedingen voorkomen. De WHO adviseert vijf porties groenten en fruit per dag te eten. Die zorgen voor de inname van voldoende voedingsvezels.

Dat kan gemakkelijk door bij elke maaltijd groenten te eten en als tussendoortjes naar vers fruit en rauwkost te grijpen. Kies altijd voor seizoensfruit en -groenten en probeer zoveel mogelijk te variëren.

2. Beperk het gebruik van vetstoffen

De WHO raadt aan de consumptie van vetten te beperken tot minder dan 30% van de dagelijkse calorie-inname, want zo daalt het risico op overgewicht of obesitas. Maar niet alle vetten zijn gelijk: verzadigde vetten beperk je het best tot 10% en zogenaamde transvetten tot minder dan 1% van de totale dagelijkse inname.

Bovendien zijn niet alle vetten schadelijk: zo is olijfolie een van de gezondste vetstoffen, net als een aantal andere voedingsmiddelen zoals avocado en zalm, die rijk zijn aan omega-3 en dus goed voor het hart.

3. Wees matig met zout en toegevoegde suikers

Zout is een noodzakelijk micronutriënt, maar is met mate te gebruiken, namelijk zowat 5 gram per dag. Overmatig gebruik staat rechtstreeks in verband met het ontstaan van hoge bloeddruk.

Het gebruik van toegevoegde suikers moet dan weer tot een minimum worden beperkt: maximaal 5-10% van de totale inname. Het komt er dus op aan vooral natuurlijke voedingsmiddelen te gebruiken, en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.

 

Het belang van voeding snappen is essentieel om het effect ervan op je lichaam te kunnen begrijpen. Een gezond en evenwichtig dieet helpt je gezonder te worden en zorgt ervoor dat je lichaam correct functioneert. Je moet wel beseffen dat dit een proces op lange termijn is, en je dus niet onmiddellijk resultaat kan verwachten. Bovendien gaat het om gewoontes die je levenslang moet aanhouden. Twijfel niet en start vandaag!

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.