DKV-agent Brussel Intermédiaire en assurances Agent lié INFOCONSEILASSURANCE SPRL | +32 (0)2/7795550

Blog

Hoe kun je je beter in je vel voelen?

In onze huidige maatschappij zitten steeds meer mensen niet goed in hun vel, en zouden graag een ander, vooral slanker en eleganter, lichaam hebben. Dat is vooral het geval bij bepaalde bevolkingsgroepen, zoals jongeren en adolescenten, en meer bij vrouwen dan mannen.

Waarom zitten we niet goed in ons vel?

Er spelen verschillende factoren mee. Enerzijds is er de beauty-industrie die ons aanpraat dat ons lichaam er niet uitziet zoals het hoort, om ons hun producten te doen kopen die ons een mooier lichaam zullen geven: een anticellulitiscrème wanneer de zomer in aantocht is, een gel tegen striemen om de ongewenste gevolgen van de gewichtstoename tijdens de zwangerschap tegen te gaan, of nog een of andere wonderolie die je in een oogwenk tien jaar jonger doet lijken.

Daarnaast zijn er de talloze modebedrijven die hun nieuwste collecties het liefst laten showen door hyperslanke modellen met weinig realistische maten, die veraf staan van de gewone en “onvolmaakte” lichamen. Dat wekt en voedt bij ons een gevoel van ontevredenheid over ons lichaam, dat vaak met de jaren alleen maar sterker wordt. Tot slot spelen er ook economische belangen van de voedings- en andere industrieën die inzetten op de cultuur van de wonderdiëten om ons een nieuw lichaam te verkopen tegen elke prijs.

In een dergelijke wereld is het heel gemakkelijk om in de val te trappen en ontevreden te zijn over ons lichaam.

Drie redenen waarom we ontevreden zijn met ons lichaamsbeeld

Onrealistische schoonheidsidealen: een factor waarmee we zeker rekening moeten houden is de sociale druk voor schoonheid op basis van zelfdiscipline, veeleisend zijn voor jezelf, lichamelijke perfectie en hatelijke vergelijkingen. Als we voortdurend staren naar een perfect en onrealistisch schoonheidsideaal, is het onvermijdelijk dat we, wanneer we onszelf in de spiegel zien en gaan vergelijken, geen correct zelfbeeld hebben en denken dat we om goed en mooi te zijn, die onbereikbare perfectie moeten benaderen.

Overdreven (zelf)kritiek: we zijn gewoonlijk zeer streng voor onszelf en pijnigen onszelf onterecht wegens onbeduidende (en zelfs irrationele) onvolmaaktheden zoals een pukkel op de neus of elk jaar een rimpeltje meer. Bovendien hebben bepaalde kringen waarin het uiterlijk zeer belangrijk is, de neiging lichamelijke onvolmaaktheden te overdrijven. Onvolmaaktheden die we allemaal hebben, maar waarvan we zelf bepalen dat die doorwegen op onze eigen positieve punten, die vaker dan we denken onopgemerkt blijven.

Mentale valstrikken: ons brein is een expert in het verdraaien van de realiteit. En wanneer het om ons uiterlijk gaat, is ons brein goed in het veralgemenen van onze onvolmaaktheden, fout interpreteren van gedachten en ervan uitgaan dat de andere er ons even slecht of nog slechter vinden uitzien dan we onszelf zien. Allemaal zaken die ons zelfbeeld ondermijnen.

Tijd dus om daar verandering in te brengen, om respect te hebben voor ons lichaam zoals het iszonder oordeel en zonder onderwaardering. Tijd om ons lichaam te zien als een schat, een geschenk voor een waardig leven als mens, los van de vorm of het uitzicht. En niet te vergeten: elk lichaam is anders.

Drie tips om je beter in je vel te voelen

Aanvaarding: ons lichaam leren aanvaarden zoals het is, kan misschien moeilijk lijken, maar het is van essentieel belang als we af willen van dat gevoel van ontevredenheid. Dat laatste kan soms leiden tot zoveel leed en onbehagen dat er uiteindelijk gespecialiseerde professionele hulp nodig is, om ons te helpen ons lichaam te aanvaarden, tevreden te zijn met onszelf en met de mogelijkheden die ons lichaam ons biedt.

Respectvol en vriendelijk zijn voor onszelf: hoewel we voortdurend omringd worden door stimuli die ons doen denken dat we alleen met een perfect lichaam respect verdienen, moeten we onze aandachtsfocus kunnen verleggen naar respect voor ons lichaam boven alles: weg van eender welke reclamespot, ongewenste uitlating, of situatie die ons verhindert lief te zijn voor onszelf.

Mededogen hebben voor onszelf: mededogen voor ons lichaam betekent onvoorwaardelijke eigenliefde, een daad van geloof in onszelf. Het wijst ook op ook zelfzorg, en onze onvolkomenheden, fysieke beperkingen en grenzen met tederheid bekijken.

 

DKV, partner van jouw gezondheid

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.