DKV-agent Brussel Intermédiaire en assurances Agent lié INFOCONSEILASSURANCE SPRL | +32 (0)2/7795550
homme donne cours de sport

Blog

Hoe kun je je levensstijl aanpassen om ziektes te voorkomen?

De term "ziektepreventie" omvat alle acties die kunnen worden ondernomen om het ontstaan van een ziekte te voorkomen (primaire preventie), deze terug te dringen (secundaire preventie) of herval te voorkomen (tertiaire preventie). Het is een essentieel concept dat ons, door middel van vrij eenvoudige dagelijkse handelingen, in staat stelt een gezonde levensstijl aan te nemen om onze immuniteit te verhogen en zo bepaalde ziektes te bestrijden. Maar zijn we ons hiervan wel voldoende bewust?

Ons gezondheidssysteem werd zwaar op de proef gesteld tijdens de coronapandemie. Een van de pijlers om ze sterker te maken is het beschermen van de gezondheid van individuen, een bescherming die met name bestaat uit het terugdringen van "de belangrijkste risicofactoren voor de gezondheid, namelijk alcoholgebruik, roken, opioïdengebruik (pijnstillers op basis van opium) en obesitas"[1]. Kortom, het wijst erop hoe je zelf je gezondheid in handen kunt nemen, soms door heel kleine aanpassingen en makkelijke handelingen.

Je levensstijl veranderen

Een zittende levensstijl, alcohol, roken en stress zijn allemaal schadelijk voor onze gezondheid en kunnen leiden tot de ontwikkeling van chronische ziektes zoals diabetes, aandoeningen aan de luchtwegen en zelfs kanker[2]. En het kan allemaal heel snel gaan... Ongezonde voeding kan leiden tot overgewicht, wat dan weer kan leiden tot type 2 diabetes. En eenmaal een ziekte er is, is het heel moeilijk om er weer van af te geraken. Dus, zoals het gezegde luidt: "voorkomen is beter dan genezen"!

Stoppen met roken

Wist je dat, als je stopt met roken, je de komende 10 jaar je risico op kanker halveert[3]? Nee zeggen tegen de sigaret is dus het beste dat je kunt doen!

Meer bewegen

Bewegen is een van de meest effectieve en uitgebreide manieren om jezelf alle kans te geven op een gelukkig en gezond leven. Voor volwassenen wordt 30 minuten matige activiteit, 5 dagen per week, aanbevolen. Voor kinderen is dat 60 minuten per dag[4]. Dit is voor iedereen heel haalbaar en het stelt je in staat om van de frisse lucht te genieten, weer te gaan sporten of wat quality time met je gezin door te brengen. Goed voor lichaam én geest dus! Waar wacht je nog op?

Gezonde, evenwichtige maaltijden

Jaarlijks is 20% van de kankers te wijten aan slechte voeding en 3 tot 6% aan overgewicht[5]. Hoewel sommige mensen een specifiek dieet moeten volgen om hun cholesterol- of omega-3-niveaus onder controle te houden, of omwille van bepaalde voedselintoleranties, zouden we allemaal moeten kiezen voor de eenvoudigste goede gewoonten: meer groente en fruit eten; kiezen voor lokale en seizoensproducten; alcohol en te vette, gesuikerde en zoute voedingsmiddelen vermijden.

Zon? Ja, maar met mate

Het zonnetje heeft een heel positief effect op ons humeur! Aan de andere kant weten we allemaal dat te vaak en te lang blootgesteld worden aan UV-stralen rampzalig is voor onze huid. Er wordt geschat dat tussen 50 en 70% van de huidkankers te wijten is aan overmatige blootstelling aan UV-stralen[6]. Betekent dit nu dat je niet meer naar buiten mag wanneer de zon schijnt? Uiteraard niet, maar hou wel steeds volgende zaken in het achterhoofd: ga nooit naar buiten zonder hoed, waterfles of zonnecrème en probeer de warmste momenten van de dag te vermijden.
 

Naar een betere gezondheid voor iedereen

Het voorkomen of genezen van ziektes is niet enkel bestemd voor onderzoekers. Hoewel hun werk noodzakelijk is, is het ook belangrijk om in gedachten te houden dat elk van ons kan bijdragen aan dit wetenschappelijk onderzoek. Hoe? Door je eigen aandoeningen in vraag te stellen en te leren hoe je je immuunsysteem kan versterken. Door zelf actief met onze gezondheid bezig te zijn en onze verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen welzijn, helpen we allemaal ziektes te voorkomen.

DKV. De beste zorgen. Levenslang.  

Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je geruststellen, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Zorg dragen voor jezelf, dat is je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk beschermen. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

 

Voor aanvullende informatie over de belangrijkste kenmerken en uitsluitingen van DKV-producten, uw rechten en plichten, kunt u de Algemene Voorwaarden, de Tariefvoorwaarden en de Productinformatiedocumenten (IPID) raadplegen voordat u de polis afsluit. Deze documenten zijn verkrijgbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis bij DKV België.

DKV Belgium S.A. | Rue de Loxum 25 | 1000 Bruxelles | www.dkv.be | Tél. : +32(0)2 287 64 11 | R.P.M. 0414858607, verzekeringsmaatschappij naar Belgisch recht, erkend onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te 1000 Bruxelles, Bld de Berlaimont 14, fabrikant van DKV-producten: tandverzorging, ambulante kosten, hospitalisatie en inkomensverlies. Deze producten vallen onder de Belgische wetgeving (tak 2 'ziekte' en/of tak 18 'bijstand'). Beschikbaar via uw verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract, dat niet kan worden opgezegd door de verzekeraar, behalve in de bij wet voorziene gevallen. Voor klachten over het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de afdeling Kwaliteitscontrole van DKV Belgium N.V. per post op het volgende adres: Loxumstraat 25, 1000 Brussel, per e-mail op Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier op onze website www.dkv.be/fr/contact/une-plainte en in tweede instantie met de Ombudsman van de Verzekeringen per post op het volgende adres: Meeûsplein 35, 1000 Brussel, per e-mail op info@ombudsman-insurance.be of telefonisch op +32 (0) 2 547 58 71. Dit document is een commerciële drager in de zin van het Koninklijk Besluit van 25 april 2014 tot oplegging van bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten aan retailklanten.