DKV-agent Brussel Intermédiaire en assurances Agent lié INFOCONSEILASSURANCE SPRL | +32 (0)2/7795550
DKV obesitas behandeling preventie

Blog

Obesitas: gevolgen en preventie

 

Obesitas is een groot probleem voor de volksgezondheid in België, net als in veel andere landen in Europa en de rest van de wereld. De cijfers spreken voor zich! Ongeveer 59% van de Belgen heeft overgewicht, waarvan meer mannen (67%) dan vrouwen (52%). Bovendien wordt bijna een kwart van de bevolking, of 23%, geclassificeerd als obees, waarvan iets meer mannen (24% tegenover 22% bij de vrouwen)[1]

Lees meer over de oorzaken van obesitas en ontdek ons advies op vlak van begeleiding en preventie.

DKV obesitas behandeling preventie

Obesitas of overgewicht: wat is het verschil?

Overgewicht en obesitas zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt om overgewicht te beschrijven, maar ze verwijzen echter niet naar exact hetzelfde.

Deze aandoeningen worden geëvalueerd aan de hand van de body mass index (BMI). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt een BMI van 25 tot 29,9 overeen met overgewicht. 

Obesitas wordt dan weer ingedeeld in drie niveaus: 

  • een BMI van 30 tot 34,9 wijst op klasse I of matige obesitas;
  • 35 tot 39,9 komt overeen met klasse II of ernstige obesitas;
  • en een BMI van 40 of meer wordt beschouwd als klasse III of morbide obesitas[2]

Wat zijn de oorzaken van obesitas?

Obesitas is een complexe aandoening die beïnvloed wordt door verschillende zaken:

  • Voeding: Overmatige calorieconsumptie is de belangrijkste oorzaak van obesitas. Een voedingspatroon dat rijk is aan vetten, suikers en bewerkte voedingsmiddelen draagt aanzienlijk bij aan de ophoping van lichaamsvet. Suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, spelen ook een belangrijke rol.
  • Gebrek aan lichaamsbeweging: Een zittende levensstijl verhoogt het risico op obesitas[3]. Een gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging voorkomt dat het lichaam overtollige calorieën verbrandt, wat leidt tot vetophoping [4]
  • Genetische factoren: De genen spelen ook een rol bij obesitas[5].  Mensen van wie de ouders obees zijn, hebben een grotere kans om zelf ook obesitas te ontwikkelen, wat wijst op een erfelijke aanleg om overgewicht op te bouwen. 

Wist je dat? Er zijn nog tal van andere factoren die het lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden, waaronder stress en slaapgebrek. Ook bepaalde medische aandoeningen, zoals hypothyreoïdie (te traag werkende schildklier)[6], en bepaalde geneesmiddelen kunnen gewichtstoename in de hand werken. 

Wat zijn de gevolgen van obesitas voor de gezondheid?

Obesitas gaat veel verder dan enkel gewichtstoename en heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en mentale gezondheid. 

Tot de meest opvallende lichamelijke gevolgen behoren cardiovasculaire problemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten[7] en beroertes, die worden verergerd door overtollig lichaamsvet en de daarmee gepaard gaande stofwisselingsstoornissen[8]. Obesitas is ook nauw verbonden met een verhoogd risico op diabetes type 2, vaak als gevolg van door overgewicht veroorzaakte insulineresistentie[9]

Naast deze ziekten kan obesitas ook gewrichtsproblemen[10] veroorzaken door de mechanische belasting op de gewrichten, evenals slaapapneu en zelfs bepaalde soorten kanker

De impact op het gevoel van eigenwaarde en de mentale gezondheid kan ingrijpend zijn en kan een invloed hebben op het fysieke vermogen en de algehele levenskwaliteit[11].

Deze onderling samenhangende gevolgen onderstrepen het belang van medische behandeling en veranderingen in levensstijl voor wie lijdt aan obesitas. 

Hoe kan obesitas voorkomen worden?

Het voorkomen van obesitas is een multidimensioneel proces dat bestaat uit een reeks proactieve maatregelen om een gezonde levensstijl aan te houden. Regelmatige medische controles zijn cruciaal, net als consultaties bij voedingsdeskundigen of artsen om eetgewoontes en lichaamsbeweging te monitoren en aan te passen.

Een gezond, evenwichtig voedingspatroon

Het belang van evenwichtige voeding kan niet worden onderschat. Een voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groenten, magere eiwitten en volkoren graanproducten wordt aanbevolen. Een voedingsdeskundige of diëtist kan gepersonaliseerde aanbevelingen geven zodat aan de voedingsbehoeften wordt voldaan en tegelijkertijd excessen worden vermeden.

Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel. Algemeen wordt aanbevolen om minstens 150 minuten per week matig intensief te bewegen[12], en dit door middel van verschillende activiteiten die het hart, de spieren en het uithoudingsvermogen versterken.

Stressmanagement

Omgaan met stress en goed slapen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van obesitas. Stressmanagementtechnieken, zoals meditatie of yoga, en voldoende kwalitatieve slaap zijn belangrijke factoren die het lichaamsgewicht beïnvloeden. 

Een psycholoog kan helpen om efficiënt met stress te leren omgaan, terwijl diëtisten zorgen voor een holistische benadering van gezondheid.

Meer gemoedsrust met een verzekering ambulante zorgen

Wil je een psycholoog en/of diëtist raadplegen en ben je op zoek naar een verzekering ambulante zorgen die voldoet aan jouw behoeften? Neem contact op met DKV voor meer informatie over de verschillende opties. Onze adviseurs kunnen je uitgebreide informatie geven over de verzekeringen ambulante zorgen, waaronder de dekking voor behandelingen, geestelijke gezondheidszorg en diëtetiek, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

DKV. De beste zorgen. Levenslang.  

Bij DKV begrijpen we het belang van obesitaspreventie voor een lang en gezond leven. Het is onze missie om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en geruststellen, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Zorg dragen voor jezelf en voor je kind, dat is je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk beschermen. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

Dit is een commercieel document krachtens het koninklijk besluit van 25 april 2014 besluit betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.

Voor meer informatie over de voornaamste kenmerken en uitsluitingen van de DKV-producten, je rechten en plichten, raadpleeg de Algemene, Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden en Productinfofiches (IPID) vóór het afsluiten ervan. Deze documenten zijn beschikbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis verkrijgbaar bij DKV Belgium.

DKV Belgium N.V. | Loksumstraat 25 | 1000 Brussel | Tel.: +32(0)2 287 64 11 | www.dkv.be | R.P.R. 0414858607, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te de Berlaimontlaan14, 1000 Brussel fabrikant van de DKV-producten: tandzorg, ambulante kosten, hospitalisatie en inkomensverlies. Deze producten zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving (tak 2 ‘ziekte’ en/of tak 18 ‘hulpverlening’). Offerte via je verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract niet opzegbaar door de verzekeraar, behoudens de uitzonderingen voorzien door de wet. Voor klachten in verband met het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de dienst Quality Control van DKV Belgium N.V. Dit kan per post op het adres Loksumstraat 25, 1000 Brussel, per mail naar Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier dat beschikbaar is op onze website www.dkv.be/contact/een-klacht. In tweede instantie kan dit aan de Ombudsman van de Verzekeringen op het adres De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, per mail naar info@ombudsman-insurance.be of telefonisch op het nummer + 32(0)2 547 58 71.